Terveyskeskuksen keittiön toiminnan muutos

Terveyskeskuksen keittiöltä tuotetaan kunnan perusturvalle ateriapalveluita. Keittiön toiminta siirtyi uusiin tiloihin pari vuotta sitten, mutta kustannuksissa ei saatu aikaan odotettuja säästöjä. Henkilöstölle annettiin pohdittavaksi, mitä he voisivat tehdä kustannusten pienentämiseksi. Suurin kustannus, noin 60 % aiheutuu henkilöstökuluista, joten pääsääntöisesti lähdettiin miettimään niiden osuuden pienentämisen mahdollisuuksia ilman, että muutos vaikuttaisi kovin paljon asiakkaiden toimintaan.

Tammikuun alusta lähdettiin kokeilemaan viikonlopun työvuoroja 4:llä henkilöllä aikaisemman 5:n sijaan.

Tämä työpanos siirretään halvemmille työtunneille arkipäiviin. Kaikki sellaiset työt, joita ei ole pakko tehdä viikonloppuna, siirrettiin tehtäväksi arkena. Ruokalistaa muokattiin niin, että mahdollisimman paljon pystytään esivalmistelemaan viikonlopun ruokia. Näillä muutoksilla säästetään lauantailta ja sunnuntailta 5,95 tuntia henkilöstökuluja.

Lisäksi keittiön toimintatunteja supistetaan siten, että aikaisemman viimeisen työvuoron päättyminen klo 18:30 siirretään päättymään jo klo 17:00 ja työvuoron tunnit siirretään tehtäväksi aamulla. Aikaisemmin aamutiskissä on ollut vain yksi työntekijä, joka on joutunut siirtymään puhtaan ja likaisen tiskin välillä, tämä on vienyt turhaa aikaa ja vuoro on koettu erittäin raskaaksi. Myös hygienian kannalta on huono, että yksi työntekijä huolehtii sekä likaisista että puhtaista tiskeistä. Kokeilussa tiskivuoroja muutettiin siten, että osastojen päivällis- ja iltapalatiski jää vaunuihin odottamaan aamua ja klo 7:00 alkavassa tiskivuorossa on kaksi työntekijää. Muutaman viikon kokemuksen jälkeen työntekijät ovat kokeneet tiskivuoron kevyemmäksi ja toiminnan tehokkaammaksi. Nyt samat työt hoidetaan arkisin 1,5 tuntia nopeammin ja säästetään maksettavissa iltalisissä.

Muutos on aiheuttanut keittiön työvuorojen uudelleen muokkaamista, mutta henkilöstö on kokenut sen enemmänkin mielekkääksi omaan työhön vaikuttamiseksi. Aamun tiskivuoron muutoksesta henkilöstö on myös sitä mieltä, että vanhaan ei palata. Mahdolliset kustannussäästöt henkilöstön osalta voidaan todeta vasta, kun tammikuun kirjanpitokausi sulkeutuu.

Ikaalinen

2 kommenttia artikkeliin ”Terveyskeskuksen keittiön toiminnan muutos

 1. Heli Ekman sanoo:

  Ikaalisten terveyskeskuksen keittiöllä olemme jo reilun puoli vuotta olleet palvelemassa päivittäin 6 – 15.09 kun ennemmin olimme 6 – 18.30, toiminta on onnistunut hyvin, tiskit odottavat meitä vastaavasti, mutta nyt on jäänyt pois monesti kiireinen iltavuoro pois, toimintamme ei ole niin haavoittuvaa koska yksin työskentelyaika on lyhentynyt huomattavasti, suunnittelua ja uusia työjärjestelyjä se vaati, mutta yhdessä suunnitelemalla olemme onnistuneet, myös asiakkaat ovat sitoutuneet muutoksiin jotka tulivat heidän toimintaansa.

  Liked by 1 henkilö

 2. sisainenkehittaja1 sanoo:

  Tätä lukiessa tuli heti ajatus, jota voisi kokeilla Nikulassakin, tuon tiskin tiimoilta ainakin. Ja hienoa, että olette onnistuneet muutoksen tiellä.
  Paula p

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s